Mittwoch, 28. Januar 2009

Спаначени кошнички

3а тестото (12бр.):

250гр брашно
100гр вода
50гр мас
шипка сол

Пълнеж:

200гр спанак (замразен)
250гр фина неовкусена извара
1 яйца
сол, малко бял, чер пипер
2 скилидки чесън (може и без тях, разбира се)
няколко черни маслини без костилки

Брашното се пресява със солта, прави му се кладенче, добавя се маста и постепенно се добавя водата. 3амесва се средно меко, гладко, почти нелепнещо тесто. Увива се в свежо фолио и оставя в хладилник за 15-ина минути. През това време размразеният спанак се отцежда от водата и смесва с изварата, яйцето и солта (или малко солено бяло сирене). По желание се прибавят счуканите/пресовани скилидки чесън.
Мъфинените форми се намазват хубаво с мазнинка. Печката се включва на 190°С.
Тестото - с поръсване на брашно, за да не лепи по плота и точилката, се разточва с дебелина около 0,5см. Изрязват се кръгове с диаметър около 9-10см и поставят в мъфинените формички. Всяка 'кошничка' се пълни с по 1с.л от спаначената смес. Добавят се и маслинките. Пекат се на средна скара, после се вадят от формичките и поставят върху решетка да се поохладят. Добре пасват с млечночеснов сос.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen