Mittwoch, 28. Januar 2009

Смокини в мус от рикота



3а 4 порции:

4 средно големи и узрели смокини
250гр рикота
150гр горгонзола
50мл течна неовкусена сметана
75-100гр пушена шунка (serrano)
1с.л зехтин

2с.л течен мед
1с.л лимонов сок
орехови ядки

рукола

Подготвят се 4 подходящи шоли или пластмасови кутийки (кръгли или квадратни), или съд с размери 20х20х6см.
Смокините се измиват, а частта около дръжката отрязва. Шолите се намазват с олио, след което по стените им се реди шунката, а в средта се поставя смокиня. Горгонзолата се нарязва на парчета и заедно с течната сметана и внимателно бъркане в подходяш съд и на умерена температура се разтопява до гъст сос. Сосът се смесва с рикотата до хомогенна смес, която се разпределя по равно из шолите. 3аравнява се, ако количеството на шунката позволява може да се покрие и с шунка. Шолите се оставят за минимум 3 часа в хладилник, за да се стегне мусът. После се обръщат в чинии, доовкусяват се с по ч.лъжичка от медено-лимоновия сок, поръсват се с орехови ядки и украсяват с листа рукола.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen