Dienstag, 27. Januar 2009

Есенна торта - шоколад и круши



3а блатовете:

форма с диаметър 24см.

8 яйца
200гр захар
100гр брашно
50гр нишесте
1к. л бакпулвер
2с.л какао
100гр тъмен готварски шоколад
1 ванилия

Жълтъците с ванилията и 1/3 от захарта се разбъркват на пяна докато удвоят обема си. Добре е това да става на водна баня, за да няма чувствителна разлика с температурата на следващите по ред на добавяне продукти (шоколад/какао). Шоколадът може да бъде заменен с 50гр какао + 50гр масло. Разтопява се шоколадът на водна баня и внимателно с разбъркване добавя към яйчената смес. Тя не бива да е изстинала, за да се избегне втвърдяване на шоколада. Разбитите с останалото количество захар белтъци се прибавят към сместа на части с внимателно разбъркване на дървената лъжица. Добавя се постепенно брашното пресято с нишестето, какаото и бакпулвера, разбърква се съвсем внимателно до хомогенност. Сместа се изсипва в тортена форма с ринг (диаметър 24см-26см и застлана с готварска хартия), заглажда се и пече на средна скара, 180-190°C. Проверява се с шиш или клечица. Когато е готово се вади, оставя се 2-3мин. във формата, след това тя се разкопчава и съдържанието обръща върху решетка. Като се поохлади - отново обръща и едва след няколко часа се реже на три блата.

3а пълнежа:

2 буркана/консерви компот от круши на половинки (вс. по около 825гр) - крушите от един компот с малко не стигат
450гр шоколад (тъмен, леко горчив)
2 пакетчета желатин (вс. по 9гр)
1с. л пудра захар
100гр течна (млечна, 36%) сметана

Изцеждат се плодовете от сока. Всяка от половинките се реже на шайба с дебелина около 1см и се нареждат плътно върху първия, най-долен блат, стегнат в тортен ринг.
Приготвя се шоколадовия мус: загряват се 350мл сок от компота + 100мл течна сметана + малко пудра захар (може и без) и в тях се разтопява шоколада (или шоколадов чипс, или начупен, настърган на ситно готварски шоколад) желатинът (според указанията на опаковката) се накисва за 5мин в студена вода, да набъбне, след което се разтваря в шоколадовата (поохладена) смес. Поизстинала 1/2 от шок. смес се изсипва върху крушите, слага се след това внимателно втория, среден блат и върху него се изсипва останала 1/2 шоколадов мус. 3ахлупва се внимателно с третия, последен блат и оставя за няколо часа в хладилник.



3а отгоре:

топчета от круши, ако крушите не са достатъчни, се набавя още един компот или консерва от малките с предварително оформени, издълбани от круши топчета
консерва/бурканче компот от папайя - пак под формата на топчета
бурканче коктейлни череши
1 пакетче желатин за плодови торти - така изглежда

Плодовете се изцеждат от течността и нареждат върху тортата (все още стегната в тортения ринг). Според указанията върху опаковката: тортеното желе се разбърква с 4с. л захар в 125мл вода + 125мл течност-компот и вари 1мин. 10мин. се охлажда с бъркане от време на време, за да не се образува 'кожа' и след това внимателно, с лъжица изсипва върху плодовете. Отново се оставя тортата в хладилник.

3а отстрани:

150гр тъмен шоколад
100гр краве масло
150мл течна сметана

Разтопява се шоколада в сметаната и охлажда в хладилник до стайна температура. Маслото (също със стайна температура) се разбива до изсвестляване. Разбива се шок. ганаш. Смесва се постепенно с непрекъснато разбиване с маслото. Шприцова се по стените на тортата, извадена вече от ринга.

И парче - много тънко, както и останалите (заради броя на хората).. секунди преди изяждане:

10 Kommentare:

  1. Възхитена съм от плетката на страничния борд! Много сполучилива кошница! Страхотна си, Дими!
    А на вкус не се съмнявам, че е много вкусна тортата!

    AntwortenLöschen
  2. Драго ми е, че тортата ти харесва, Милена! Доста късно се научих аз да плета кошници ;-)Това е втори опит, признавам - сполучлив: попаднах на една много добре онагледена плетеница в интернет-пространството. http://1.foto.radikal.ru/0601/b0253493193b.jpg

    AntwortenLöschen
  3. Дими, благодаря ти много за целия ти блог и за тази рецепта специално, с която сполучих да направя първата си торта. :) Ето тук може да видиш и снимки на бледото подобие на твоята есенна кошница: http://meditina-ina.blogspot.com/2009/10/blog-post_12.html
    Не бях видяла коментарите и линка и затова плетох плетки, както ми дойде. :)

    AntwortenLöschen
  4. Привет, Екатерина!

    На свой ред благодаря за похвалните и одобрителни думи!
    Веднага ще погледна :-)

    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  5. Галя _Фотева17. Dezember 2009 um 22:15

    Привет и от мен Дими! Очарована съм от това, което създаваш в кухнята !
    Днес правих блатовете за тази торта, но нещо не се получи. След като разбих 8 жълтъка с ванилията и 1л. захар, сложих посетпенно брашното със бакпулвера и нишестето - поучи се твърдо тесто, което ставаше за сладки. Започнах да добавям разбитите на сняг белтъци, но тестото не се разбиваше. И накрая взех пасатора (антинабухвателна идея), за да може да стане еднородна смес. Надигна се , но според мен недостатъчно имайки предвид колко яйца има в него. Ако имаш идея кажи къде сбърках и дали това количество брашно и нишесте не са повече. Благодаря!

    AntwortenLöschen
  6. Привет, Галя!

    Най-напред бих искала да се извиня за подвеждането! Съжалявам много и.. не знам къде ми е била главата, когато съм помествала рецептата, но.. се натъкнах на грешка и неточности. Нямам обяснение, нито оправдание за това, при все че проверявам правилното написване на рецептите.. тази явно е останала в суровия си вид. Още веднъж моля за извинение!
    Имаш право: брашното е в повече. Редактирах рецептата. По-добре малко по-малко като количество брашно, отколкото в повече.. количеството може да варира с +/- 50гр в зависимост от големината на яйцата (ползвам М).
    Благодаря ти за милите думи и не мога да не добавя колко неловко се чувствам в момента.. Определено грешката е моя.

    Желая добро здраве, хубав късмет и усмивки :-)

    AntwortenLöschen
  7. Галя фотева18. Dezember 2009 um 09:02

    Благодаря ти за отговора :). Не се притеснявай за такива неща. От твоя Blog съм черпила толкова много идеи. Винаги съм ги реализира успешно и съм обирала овациите. Така, че още веднъж ти казвам да не се "кахъриш" :)
    Тортата ми трябва за събота и довечера ще си направя отново блата. Този ще го оставя за домашна консумация. Вкусен е!
    Ще пиша как е станала и впечатления след събота!
    При нас в София нощес наваля и по улиците положението е трагично, но пък вече всичко е бяло, зимно и Коледно :)

    AntwortenLöschen
  8. Галя, благодаря ти на свой ред за отговора и за похвалните, окуражаващи думи!
    Успех в тортоправенето и нека бъде хубав празника!
    Дано се получи добре блата - аз така и не разбрах досега какво точно се прави, че да става винаги, понякога просто не иска и това си е! Затова и рядко правя такъв тип торти - наблягам на витите, при тях блата не е капризен и се получава винаги.
    Както всяка година, значи, така и тази зима отново се е оказала изненадваща и снегът през декември отново е сварил някои хора неподготвени.. :-D А не е смешно всъщност..
    Въпреки това: нека да е празнично настроението!

    Поздрави :-)

    AntwortenLöschen
  9. Привет,привет!
    Аз като начинаеща в тази област,реших да я направя тортата,обаче крема не се получи.Стана много рядък (според мен) и почна да се излива отстрани.
    Следвах стъпка по стъпка рецептата, но дори охладен крема пак беше много рядък.
    Аз ли не съм разбрала нещо или си има някакви тънкости?

    AntwortenLöschen
  10. Привет :-)

    Проблемът на тази торта е, че се получава само през есента. Шегувам се, разбира cе ;-)
    Наистина ли си я била стегнала добре в тортения ринг? Ако да, то проблемът е бил в желатина. Кремът не е гъст, той се стяга в гъста консистенция едва след като тортата е престояла няколко часа в хладилник. Това е. Няма тънкости.

    Надявам се да съм била полезна с отговора си.

    Желая повече успех и удоволствие при тортоправенето занапред :-)

    AntwortenLöschen